Om Skåne – sevärt och spännande

Skåne är Sveriges sydligaste landskap och har 1,2 miljoner invånare. Största tätorterna är Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. Landskapsdjuret är Kronhjort och landskapsblomman är prästkrage.
Flera av Skånes städer har medeltida rötter och landskapet rymmer ungefär 500 kyrkor. I Skåne finns 240 slott och herrsäten, vilket är flest av alla landskap i Sverige. Sedan 1997 blev landskapet i sin helhet Skåne län, tidigare var det uppdelat i Malmöhus och Kristianstads län. Många känner till kriminalserien Wallander som är inspelad på flera platser i Skåne.

Turism och Sevärdigheter

Skånes Djurpark

Skånes Djurpark ligger mitt i Skåne, ca 3 km norr om Höör. Djurparken är världens största djurpark med nordiska djur och parken har endast djur som har levt vilt i norden. På den 100 hektar stora djurparken ryms det fler än 85 arter. Djurparken erbjuder även andra nöjen som pool med tillhörande vatten- rutschkanor, fina lekområden med utrymme för att picknicka med den medtagna matsäcken. Det finns också en servering och en kiosk för den som vill köpa mat på plats.

Djurparken öppnades för allmänheten 1952 och har omkring 200 000 unika besökare per år. Djurparken är känt för sitt projekt ”forntid i nutid” där stenåldersmiljöer gestaltas i full skala.

Lunds domkyrka

En av Sveriges största sevärdheter och mest omtyckta byggnader. Lunds domkyrka besöks av cirka 700 000 människor och över 90 000 personer firar gudstjänst där varje år. Den stora domkyrkan finns med i Guide Michelins turistguide Green Guide och fick där det högsta betyget 3 stjärnor. Den mäktiga byggnaden har också utsetts till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradions lyssnare.
Kulturen

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Besökaren kan stiga in i husen och uppleva livet i staden och på landet, ända från medeltiden och fram till 1930-talet. Det finns en stor varietet av utställningar, bl a allt från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till nutid och från lokal kultur till världskultur.

Ön Ven

Ven är en ö i Öresund, cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från Själland i Danmark. Öns karaktäristiska Backafall reser sig upp ur Öresund, medan det fantastiska landskapet erbjuder allt från böljande rapsfält till små mysiga små hus och en påtaglig närhet till havet. Till Ven reser man smidigast från Landskrona eller från centrala Köpenhamn och är ett mycket populärt turistresemål.

Klimat

Skåne är Sveriges varmaste landskap, men de lokala variationerna är stora. Exempelvis är det kallare i nordöst med en betydligt lägre vintermedeltemperatur än västra och södra delen av landskapet, som har en årsmedeltemperatur på + 8,4, uppmätt i Malmö. Den kallaste månaden är februari som har en medeltemperatur på 0,0 °C och den varmaste i juli med +17,1 °C. Snö faller nästan varje vinter, men ofta i väldigt korta perioder i början av året. Årsnederbörden ligger på ungefär 500 millimeter, juli är den nederbördsrikaste månaden, och april den fattigaste.

När Skåne blev svenskt

Skånes historia är dansk ända fram till 1658 då Skåne blev svenskt, detta efter ett långt och blodigt krig. När Skåne erövrades av Sverige 1658 organiserades Skåne och Blekinge som en lagsaga medan en ny lagsaga bildades för Halland som inkluderade Bohuslän. När Danmark invaderade Skåne 1676 anslöt många skåningar till snapphanarna som bedrev ett gerillakrig mot de svenska trupperna. På grund av sitt stora svek så förlorade skåningarna sin representation i riksdagen. Freden kom 1679 och Skåne förblev därmed svenskt. Karl XI och hans riksdag hade dock inte glömt skåningarnas svek och de funderade på allvar att skicka hela Skånes befolkning till Baltikum.

Lämna en kommentar